Υλικά(για 1 ταψί 22 χ 32 εκ.)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ

1 πακέτο Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη 450γρ.

4 µεγάλα αβγά

1 φλ. ζάχαρη

ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά

2 βανίλιες

1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ (20 γρ.)

1 φλ. απαλό έ.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού

1½ φλ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

1 πορτοκάλι, σε λεπτές ροδέλες

χυµός από 1 µικρό λεµόνι

Εκτέλεση

1 Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε το ταψάκι που θα χρησιµοποιήσουµε.

2 Xτυπάµε στο µίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, µέχρι να γίνουν λευκή κρέµα. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε κουταλιά-κουταλιά το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και, τέλος, το λάδι σε αργή ροή. Εδώ, προσθέτουµε, αν θέλουµε, το ποτό.

3 Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και ετοιμάζουμε παράλληλα το σιρόπι.

4 Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού. Αφήνουµε να κρυώσει.

5 Ρίχνουµε το µείγµα στο λαδωµένο ταψί, το χτυπάµε στον πάγκο, για να απλωθεί σωστά, και το ψήνουµε για 1 ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιµη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώµατα. Αφού ψηθεί, την περιχύνουµε κουταλιά-κουταλιά µε το κρύο σιρόπι, την καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο για να το απορροφήσει και τη διατηρούµε σκεπασµένη µέχρι να την καταναλώσουµε, για να µη στεγνώσει.

Το μυστικό για τέλεια σιροπιαστά!