ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.)

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο και λίγο επιπλέον για τον πάγκο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ., σε κομμάτια και λίγο επιπλέον για το σκεύος

1 αβγό

1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες

300 γρ. ασπρομανίταρα, κομμένα στα 4

150 γρ. μπέικον, σε μικρά κομμάτια

3 αβγά

250 ml κρέμα γάλακτος, 25% λιπαρά

αλάτι, πιπέρι

100 γρ. γκούντα, τριμμένο

100 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ζύμη:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και στο κέντρο ρίχνουμε τα κομμάτια του βουτύρου, το αβγό και το αλάτι. Ζυμώνουμε και, αν η ζύμη θρυμματίζεται, ραντίζουμε με λίγο νερό. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλας. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε το φύλλο, τρυπώντας το με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε την επιφάνεια με μια λαδόκολλα και σκορπίζουμε μερικά ξερά φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει ενώ ψήνεται. Την ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα όσπρια και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη.

Γέμιση: Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα πράσα με τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στην επιφάνεια της τάρτας, απλώνοντάς το καλά παντού.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την τάρτα. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα τυριά. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η τάρτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.