Η παραδοσιακή, λιτή συνταγή της ζυμαρόπιτας είχε στόχο να χορταίνει τον κόσμο σε δύσκολα χρόνια με υλικά της εποχής. Με λίγη φαντασία όμως θα νοστιμίσει το πρωινό γεύμα μας. Σερβίρεται επίσης ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος.

Σε μια μπασίνα ετοιμάζω τη ζύμη, ανακατεύοντας ½ κιλό καλαμποκάλευρο, 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, 5 αβγά και λίγο αλάτι. Προσθέτω 150 γρ. καλαμπόκι, βρασμένο και 150 γρ. τυρί, τριμμένο, μετσοβόνε ή γραβιέρα.

Αδειάζω τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 28 εκ., σε μια λεπτή στρώση, πάχους 2 εκ. Ψήνω σε μέτριο φούρνο, στους 170°C, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο και μουσκεύω τη ζυμαρόπιτα με 1 φλιτζανάκι του καφέ ξινόγαλο. Πασπαλίζω με 300 γρ. κολοκύθα, σε φλοίδες (που έχω βγάλει με τη βοήθεια του πατατοκαθαριστή). Αλατοπιπερώνω, ραντίζω με 25 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και πασπαλίζω με 50 γρ. τυρί, τριμμένο, μετσοβόνε ή γραβιέρα. Βάζω ξανά στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η κολοκύθα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.