ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τη σάλτσα

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. κρεμμύδια, σε κυβάκια

120 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε κυβάκια

120 γρ. κίτρινες πιπεριές, σε κυβάκια

120 γρ. ασπρομανίταρα, σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

100 ml λευκό ξηρό κρασί

500 γρ. ντομάτες κονκασέ, σε κονσέρβα

40 ml πελτέ ντομάτας

150 ml νερό

1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

80 γρ. βούτυρο αγελάδος

αλάτι

ζάχαρη (προαιρετικά)

Για τους κεφτέδες

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

35 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ), ψιλοκομμένη

100 γρ. καρότο, τριμμένο

600 γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου

30 ml σόγια σος

220 γρ. ψωμί για τοστ, χτυπημένο στο multi

1 αβγό

5 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. αλάτι

ηλιέλαιο και αλεύρι, για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζουμε, ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και το νερό, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Προσθέτουμε τα αρωματικά, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, αν χρειάζεται.

Κεφτέδες:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και όταν βγάλει τα αρώματά του αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε
το μείγμα να κρυώσει καλά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε καλά
και πλάθουμε σε μπάλες των περίπου 50 γρ. η καθεμιά.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τους κεφτέδες, αφού πρώτα τους αλευρώσουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τους κεφτέδες, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.