ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τη σούπα

100 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κιλό κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
50 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
10 γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τις μπρουσκέτες
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
4 φέτες χωριάτικο ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
120 γρ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

EKTΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά για τουλάχιστον 20 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να χάσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν αρκετά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι.

Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και αλέθουμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά επάνω στις φέτες. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις πασπαλίζουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Σερβίρουμε τη σούπα βάζοντας από μια μπρουσκέτα σε κάθε πιάτο και πασπαλίζοντας με λίγο πιπέρι και θυμάρι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.