Γεμίζουμε συνήθως τα ψητά μήλα με καρύδια, ζάχαρη, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο και μπόλικο βούτυρο. Μαγειρεύοντας όμως κάποια φορά στη Βόρεια Ιταλία, εμπνεύστηκα μια παραλλαγή.

Καθαρίζω 10 μήλα από τα κουκούτσια και το κοτσάνι με το ειδικό εργαλείο, χωρίς ωστόσο να τα ξεφλουδίσω. Χαράσσω τη φλούδα και τα βάζω σε ένα ταψί.

Σε ένα μπολ ανακατεύω 500 γρ. διάφορα φρούτα του δάσους, φρέσκα ή κατεψυγμένα, με 300 γρ. μαύρη ζάχαρη και γεμίζω τα μήλα. Αν περισσέψουν κόκκινα φρούτα, τα σκορπίζω στο ταψί. Ρίχνω μέσα στο ταψί 250 ml γλυκό κρασί Σάμου, 5-6 ξυλάκια κανέλας και 20 γαριφαλόκαρφα. Σκεπάζω το ταψί με μια λαδόκολλα και στερεώνω με αλουμινόχαρτο. Ψήνω στον φούρνο, στους 175°C, για 20 λεπτά.

Το ζουμί του ψησίματος το βράζω σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να δέσει. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο κορν φλάουρ. Περιχύνω με αυτό τα μήλα καθώς σερβίρω.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.