YΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


Για το φύλλο

1 πακέτο Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη 700 γρ.

1 κ.σ. σουσάμι, μαυροκούκι, αμάρανθο, για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

4 μελιτζάνες φλάσκες

1/4φλ.έ.π. ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια, σε φέτες

1 ντομάτα, σε κυβάκια

½κ.γ.ζάχαρη

2κ.σ.μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 φλ. κίτρινα τυριά της αρεσκείας σας, τριμμένα

100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

1 φλ. γάλα

100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

½ φλ. τραχανά αλευριού, γλυκό

Για τον χυλό

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

140 ml καλαμποκέλαιο

1 κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι

1 κ.γ. ούζο

140-175 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Ψήνουμε τις μελιτζάνες, στους 200°C, για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν (αν θέλουμε να αποκτήσουν καπνιστή γεύση, τις ψήνουμε σε ηλεκτρικό γκριλ ή εστία γκαζιού). Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού τις ξεφλουδίζουμε και αφήνουμε τη σάρκα να στραγγίξει σε σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα.

2 Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα και την ζάχαρη και δυναμώνουμε τη φωτιά. Όταν εξατμιστούν τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

3 Στύβουμε τη σάρκα της μελιτζάνας με τα χέρια, την ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής και την προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα τριμμένα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι και τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.

4 Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, το αλατοπίπερο, το ούζο και σταδιακά το νερό (όσο πάρει), ανακατεύοντας, ώστε να σχηματιστεί ένας ρευστός χυλός.

5 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το αλείφουμε με το χυλό και επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές. Στο τέταρτο φύλλο δεν αλείφουμε με τον χυλό. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε προσεκτικά. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, αλείφουμε με χυλό και κάνουμε το ίδιο με άλλα 2 φύλλα. Τελειώνουμε με το όγδοο φύλλο, το οποίο δεν αλείφουμε με χυλό. Γυρίζουμε τις άκρες αυτού του φύλλου προς τα μέσα, για να κλείσουμε την πίτα. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Το μυστικό για τέλεια πίτα με χωριάτικο φύλλο!