ΥΛΙΚΑ (για 8 κομμάτια)

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

125 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.

1 πρέζα αλάτι

1 αβγό

2 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

500 γρ. κρεμμύδια, σε ροδέλες

αλάτι, πιπέρι

3 αβγά

250 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

150 γρ. σύγλινο, σε κυβάκια

150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε κυβάκια

100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

½ κ.σ. ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο

1 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη, ψιλοκομμένη

EKTEΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Τα τρίβουμε με τα χέρια μας – ή τα χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό – ώσπου να γίνει το μείγμα σαν χονδρή άμμος. Προσθέτουμε το αβγό και το νερό και ζυμώνουμε για περίπου 7-10 λεπτά ώσπου η ζύμη μας να γίνει λεία. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για
30-60 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν σε ένα μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στα κρεμμύδια μαζί με το σύγλινο, τα τυριά, το ξύσμα και τη μαντζουράνα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 2 εκ. και το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα ώστε να καλύψει τα τοιχώματα – ό,τι περισσεύει το κόβουμε με ένα μαχαίρι. Απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης τη γέμιση, καλύπτουμε με μια λαδόκολλα την οποία στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμη 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.