ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 27 εκ.)

Για τη βάση

325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

175 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κομμάτια

3 γρ. αλάτι

3 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

30 ml κρύο νερό

Για τη γέμιση

225 γρ. κρεμώδες τυρί τύπου Philadelphia

225 γρ. ροκφόρ (ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας)

2-3 αβγά

60 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

120 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά

3 γρ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο

3 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

3 γρ. αλάτι

λευκό πιπέρι, τριμμένο

EKTEΛΕΣΗ

Βάση: Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. (θα πρέπει να είναι 3-4 εκ. μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας). Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με λαδόκολλα και σκορπίζουμε μπόλικα φασόλια. Την ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει.

Γέμιση: Στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, χτυπάμε τα τυριά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν σε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί πλήρως το καθένα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, την κρέμα, το σχοινόπρασο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και αναμειγνύουμε καλά.

Απλώνουμε το μείγμα στη βάση της τάρτας και ψήνουμε στους 150°C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για περίπου 40 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι, βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρή, η τάρτα είναι έτοιμη. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει προτού σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.