ΥΛΙΚΑ (για περίπου 8 φορμάκια)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΟΤΑ

5 φύλλα ζελατίνης των 5 γρ. το καθένα

200 γρ. μαύρη σοκολάτα, 70% περιεκτικότητα σε κακάο, ψιλοκομμένη

300 ml γάλα {{{ moto }}}

100 γρ. μέλι

700 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, από το ψυγείο

σιρόπι σοκολάτα, για το σερβίρισμα (έτοιμο στα σουπερμάρκετ)

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΚΑΡΥΔΙΟΥ

70 γρ. άχνη ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ.

1 βανιλίνη

1 μικρή πρέζα αλάτι

1 αβγό

250 γρ. αλεύρι, μαλακό, κοσκινισμένο

5 γρ. μπέικιν πάουντερ

70 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

EKTEΛΕΣΗ

Για την πανακότα: Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Ρίχνουμε το γάλα με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε ώσπου να κάψει. Στραγγίζουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη σοκολάτα. Ομογενοποιούμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ομογενοποιούμε και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, ώσπου να πήξει η κρέμα. Για να ξεφορμάρουμε εύκολα τις πανακότες, βουτάμε τα φορμάκια για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.

Για το μπισκότο: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανιλίνη και το αλάτι ώσπου να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το αβγό και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τα καρύδια. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε 8 δίσκους με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από εκείνη που έχουν τα φορμάκια της πανακότας. Ψήνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ώσπου να ροδίσουν, για περίπου 10-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, ξεφορμάρουμε πάνω τους τις πανακότες και γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.