ΥΛΙΚΑ (για 1 τσέρκι διαμέτρου 24 εκ.)

Για τα σύκα

5 αποξηραμένα σύκα

100 ml Μαυροδάφνη {{{ moto }}}

10 καρφάκια γαρίφαλου

Για το μείγμα της βασιλόπιτας

150 γρ. βρασμένα κάστανα, την ψίχα

100 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας

340 γρ. μαλακό αλεύρι και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα του σκεύους

7 αβγά

140 γρ. ζάχαρη

140 γρ. καστανή ζάχαρη

ξύσμα από 2 μικρά πορτοκάλια, ακέρωτα

1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

30 ml ρούμι ή μπράντι

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, και λίγο επιπλέον για την επάλειψη του σκεύους

EKTEΛΕΣΗ

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα σύκα. Σε μικρό κατσαρολάκι με καπάκι ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη και τα γαρίφαλα και σιγοβράζουμε τα σύκα, με σκεπασμένο καπάκι, για περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Κόβουμε σε κύβους και τα βρασμένα κάστανα και τα ανακατεύουμε μαζί με τα σύκα. Προσθέτουμε τις σταγόνες της μαύρης σοκολάτας και 2 κ.σ. από το αλεύρι της συνταγής σε ένα μπολ.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά και τα 2 είδη ζάχαρης και τα χτυπάμε με το σύρμα στη μέγιστη ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένας πολύ πυκνός σταθερός αφρός. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το ρούμι ή το μπράντι. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο αργό και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε για 3-4 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε στη ζύμη το μείγμα των σύκων ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι ή τσέρκι, αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας στο κέντρο της βασιλόπιτας μια οδοντογλυφίδα. Αν δεν βγει καθαρή, την ψήνουμε για λίγο ακόμη. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Τοποθετούμε το φλουρί στη βασιλόπιτα μετά το ψήσιμό της, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.


Οινική πρόταση: Χόρταις – Κτήμα Μερκούρη

Επιλέγουμε τη Μαυροδάφνη Χόρταις- Κτήμα Μερκούρη, που παράγεται από λιαστά σταφύλια των ποικιλιών Μαυροδάφνη και Κορινθιακή σταφίδα, τόσο για την εκτέλεση της συνταγής – συγκεκριμένα για το μούλιασμα των σύκων – όσο και για να συνοδεύσουμε τη βασιλόπιτα. Τα αρώματα από καραμέλα, φουντούκι, δαμάσκηνο και σοκολάτα της γλυκιάς Μαυροδάφνης δένουν με εκείνα των σύκων, των κάστανων και της μαύρης σοκολάτας και ταιριάζουν εξαιρετικά με τη βουτυράτη βασιλόπιτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.