ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ.)

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ

80 γρ. άχνη ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ.

1 μικρή πρέζα αλάτι

1 αβγό

250 γρ. αλεύρι, μαλακό, κοσκινισμένο

20 γρ. κακάο, σε σκόνη

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟY

2 μήλα Granny Smith (ξινόμηλα), καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

50 γρ. ζάχαρη

4 κ.σ. νερό

½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

30 γρ. βούτυρο αγελάδος

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

160 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη

400 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τη ζάχαρη με το βούτυρο και το αλάτι ώσπου να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το αβγό και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 30 λεπτά. Με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη της ταρτιέρας, ώστε να καλύψει τα τοιχώματα, και την απλώνουμε στην ταρτιέρα. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα, σκορπίζουμε επάνω μερικά ξερά φασόλια και την ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα μήλα και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά ώσπου τα μήλα να μαλακώσουν και να χάσουν τα υγρά τους. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Βάζουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο.

Σαντιγί: Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει βράση. Τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα και ομογενοποιούμε με ένα σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για αρκετές ώρες ώσπου να κρυώσει εντελώς. Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με σύρμα σε δυνατή ταχύτητα ώσπου να σφίξει. Προσοχή, το μείγμα σφίγγει γρήγορα και δεν πρέπει να παραχτυπηθεί.

Σύνθεση:
Αδειάζουμε στη βάση της ψημένης τάρτας τη γέμιση μήλου, ως τη μέση. Βάζουμε τη σαντιγί σοκολάτας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ και γαρνίρουμε την τάρτα σχηματίζοντας μπαλάκια με μύτη. Διακοσμούμε, αν θέλουμε, με τρίμμα σοκολάτας γάλακτος και ζάχαρη άχνη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.