ΥΛΙΚΑ (για περίπου 10 άτομα)

Για τους κύβους κουραμπιέ

75 γρ. βούτυρο αγελάδος

75 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας

150 γρ. καστανή ζάχαρη

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. πούδρα αμυγδάλου ή ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, περασμένα από το multi

30 γρ. αμύγδαλα, ψημένα και χονδροσπασμένα

15 ml μπράντι

Για τη σούπα

500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

3 κρόκους αβγών

150 γρ. ζάχαρη

50 ml ανθόνερο

20 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας

ζάχαρη άχνη, για το τελείωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κύβοι κουραμπιέ:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Σε καθαρό πάγκο εργασίας, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και την κόβουμε σε κύβους 1 x 1 εκ. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, αραδιάζουμε τους κύβους του ζυμαριού και ψήνουμε για 7-8 λεπτά.

Σούπα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα. Σε ένα μπολ, με τη βοήθεια του αβγοδάρτη, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ και επαναφέρουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς
με μια μαρίζ, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 80°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο και το βούτυρο. Ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο καλύπτοντας με διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια του γλυκού για να μην κάνει κρούστα.

Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή ποτήρια και από πάνω σκορπίζουμε μερικά κυβάκια κουραμπιέ. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.