ΥΛΙΚΑ (για 1 κεφαλάκι, διαμέτρου 9 εκ.)

1 φύλλο δάφνης

5 αποξηραμένα βερίκοκα, ανοιγμένα στα 2

5 αποξηραμένοι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι

5 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ανοιγμένα στα 2

4 αποξηραμένα σύκα, ανοιγμένα στα 2

120 ml οινόμελο*

2 καρύδια, στα 4

15 αμύγδαλα, ασπρισμένα και σπασμένα στη μέση

30 φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα στη μέση

1 κ.γ. μαραθόσπορο, ψιλοκοπανισμένο

EKTEΛΕΣΗ

Προετοιμασία των φρούτων

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. νερό να βράσει μαζί με 1 φύλλο δάφνης. Ρίχνουμε τα βερίκοκα να ζεματιστούν για 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Ζεματίζουμε τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα στο ίδιο νερό, ξεχωριστά, για 30 δευτερόλεπτα το καθένα και τα βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ. Τα σύκα τα αφήνουμε 1 λεπτό στο βραστό νερό και ομοίως τα βγάζουμε σε άλλο μπολ. Περιχύνουμε κάθε είδος φρούτου με 2 κ.σ. οινόμελο, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για τουλάχιστον μία ώρα. Αν θέλουμε, ξεφλουδίζουμε τους χουρμάδες.

Προετοιμασία των ξηρών καρπών

Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, σοτάρουμε για 15 λεπτά όλους τους ξηρούς καρπούς μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να γίνουν τραγανοί.

Στρώσιμο των υλικών

Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 9 εκ. ή σε ανάλογο φορμάκι στρώνουμε τα σύκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα μαραθόσπορου. Μοιράζουμε από πάνω τα καρύδια. Πιέζουμε με την πρέσα του κρέατος ή με τον πάτο ενός βάζου ώστε να ενωθούν τα υλικά. Απλώνουμε τα δαμάσκηνα και μοιράζουμε από πάνω τα αμύγδαλα. Πιέζουμε πάλι με το βάζο. Απλώνουμε τους χουρμάδες, μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα φιστίκια Αιγίνης και πιέζουμε ξανά. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα μαραθόσπορου. Απλώνουμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και πιέζουμε όλη την «πίτα» προσεκτικά με το βάζο.

Ψήσιμο και φύλαξη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε την «πίτα» και ψήνουμε για 30 λεπτά. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την «πίτα» να κρυώσει με ένα βάρος επάνω της (π.χ. ένα κατάλληλης διαμέτρου πιατάκι με μια κονσέρβα πάνω του). Την τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί και τη φυλάμε σε δροσερό και στεγνό μέρος για τρεις μήνες.

* Ετοιμάστε οινόμελο ζεσταίνοντας σε μπεν μαρί 1 κ.σ. μέλι με 100 ml κρασί Μοσχοφίλερο μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Εναλλακτικά, αντί για το οινόμελο, μπορείτε να βάλετε λικέρ πορτοκάλι ή αμαρέτο, αυτά όμως αφήνουν εντονότερο άρωμα.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.