ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

250 γρ. λευκούς γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ

1.200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από την ουρά

2 κρεμμύδια, το ένα ολόκληρο, το άλλο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, η μία ολόκληρη, η άλλη ψιλοκομμένη

3 καρότα, το ένα ολόκληρο, τα άλλα δύο σε κύβους*

1 πράσο, κομμένο στα 2, το μισό μέρος ψιλοκομμένο

500 γρ. σελινόριζα, τη μισή ποσότητα ολόκληρη, την άλλη σε κύβους*

2 φύλλα δάφνης

½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι

150 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, ολόκληρα ή κομμένα στα 2

50 γρ. φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε λεκάνη με νερό. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τη μοσχαρίσια ουρά, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 καρότο, ½ πράσο, ½ σελινόριζα, τα φύλλα της δάφνης και το φρέσκο θυμάρι. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να καλύπτονται τα υλικά 3-4 εκ. πάνω από την επιφάνειά τους. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες.

Αφαιρούμε την ουρά από την κατσαρόλα και, μόλις κρυώσει λίγο, την ξεψαχνίζουμε.

Σουρώνουμε τον ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα φασόλια. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα και πράσα και τα κυβάκια του καρότου και της σελινόριζας και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαγειρευτούν, για περίπου 1-1,5 ώρα.

Ρίχνουμε το κρέας και τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα του σέλινου και το ελαιόλαδο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

*Στο μέγεθος των φασολιών

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.