YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

200 γρ. λευκούς γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ

200 γρ. έγχρωμους γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ

2 κρεμμύδια, σε κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 πράσο, σε ροδέλες

200 γρ. ώριμες ντομάτες, σε κυβάκια

8 λιαστές ντομάτες, σε καρέ

3 καρότα, σε κυβάκια

500 γρ. σελινόριζα, σε κυβάκια

100 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον, για το σοτάρισμα του καβουρμά

αλάτι, πιπέρι

1 κόκκινη καυτερή πιπεριά

2 φύλλα δάφνης

50 γρ. φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα

250 γρ. καβουρμά, σε κύβους

200 γρ. βουβαλίσια φέτα, χονδροτριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν σε λεκάνη με νερό. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Σε μια γάστρα βάζουμε τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο, τις ντομάτες – ώριμες και
λιαστές –, τα καρότα και τη σελινόριζα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πιπεριά ολόκληρη και τα δαφνόφυλλα, σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 2 ώρες.

Αφαιρούμε την πιπεριά και τα δαφνόφυλλα και προσθέτουμε τα φύλλα του σέλινου. Ανακατεύουμε απαλά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε προσεκτικά τον καβουρμά για να μη διαλυθεί.

Σε ένα βαθύ πιάτο σερβίρουμε τους γίγαντες με τον καβουρμά και πασπαλίζουμε με τη φέτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.