ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4 φλ. νερό

50 ml έ.π. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. επιπλέον για το ψωμί

1 ½ φλ. γλυκό τραχανά

αλάτι

4 λεπτές φέτες χωριάτικου ψωμιού ολικής άλεσης

½ σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς λιωμένη

150 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το νερό με τα 50 ml ελαιόλαδου. Mόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τον τραχανά και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά – ανάλογα με το πόσο πηχτό τον θέλουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°c. Ραντίζουμε το ψωμί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τρίβουμε με το σκόρδο την κάθε πλευρά του για 10 δευτερόλεπτα. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.

Σερβίρουμε τον τραχανά στα πιάτα, μοιράζουμε από πάνω την ξινομυζήθρα και προσθέτουμε από μία τραγανή φέτα ψωμιού σε κομμάτια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.