ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

20 γρ. βούτυρο αγελάδος και άλλα 20 γρ. σε κυβάκια, για το τελείωμα

200 γρ. πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο

1 λίτρο νερό

400 γρ. πατάτες, σε κύβους

αλάτι, πιπέρι

100 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά

Για το καραμελωμένο πράσο

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

½ πράσο επιπλέον, σε λωρίδες

1 κ.σ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το ψιλοκομμένο πράσο, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το νερό και τις πατάτες και αλατίζουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες, για περίπου 20 λεπτά. Περνάμε τη σούπα από το multi και στη συνέχεια από τη σίτα.

Ξαναβάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να καραμελώσει.

Μοιράζουμε στα πιάτα τη σούπα, σκορπίζουμε στην επιφάνειά της τα κυβάκια του βουτύρου και τα καραμελωμένα πράσα και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.