Βάζω 1 χούφτα μαυρομάτικα φασόλια σε κρύο νερό να βράσουν για 5 λεπτά. Τα στραγγίζω και πετάω το νερό. Τα βράζω με καθαρό νερό για άλλα 20 λεπτά, αλατίζοντας 5 λεπτά πριν από το τέλος. Τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν.

Σε μια μπασίνα ανακατεύω 600 γρ. διάφορα φρέσκα σαλατικά της αρεσκείας μου, ανάλογα με το τι υπάρχει στην αγορά αυτή την εποχή: μικρά φύλλα σπανακιού, ρόκας, φύλλα μουστάρδας, γλιστρίδας, ξινήθρας, δυόσμου, βασιλικού, λουίζας και μελισσόχορτου, όλα χονδροκομμένα. Πασπαλίζω με λίγο θαλασσινό αλάτι και ραντίζω με περίπου 60 ml αγουρέλαιο και 40 ml αγουρίδα*. Σερβίρω σε μια πιατέλα.

Τρίβω 2 ώριμες ντομάτες και βουτάω μέσα στον χυμό τους 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι. Το τοποθετώ επάνω από τη σαλάτα στη μέση της πιατέλας και ρίχνω από πάνω τις τριμμένες ντομάτες.

Πασπαλίζω τη σαλάτα με 100 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα, τριμμένη, σκορπίζω τα μαυρομάτικα, περίπου 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση και λίγη ψίχα πορτοκαλιού ή άλλο φρούτο εποχής. Για πιο θεαματικό αποτέλεσμα, στήνω μία χούφτα από τα σαλατικά επάνω στο παξιμάδι (υλικά για 4 άτομα).

* Παρασκευάζεται από το οινοποιείο Λυραράκη και θα τη βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Μπορείτε, ωστόσο, να την αντικαταστήσετε με ένα ωραίο αρωματικό ξίδι.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.