ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 κόκορα 2 κιλών, σε μερίδες

αλάτι, πιπέρι

περίπου 100 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για τα μανιτάρια

1 κρεμμύδι, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

300 ml κόκκινο ξηρό κρασί

2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1 ξυλάκι κανέλας

2 καρφάκια γαρίφαλου

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 ντομάτες, τριμμένες

500 γρ. ασπρομανίταρα

500 γρ. έτοιμα νιόκι πατάτας

1 κ.σ. βούτυρο

100 γρ. ξηρή μυζήθρα, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί κατά το ήμισυ επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το θυμάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον πελτέ και τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα νιόκι για περίπου 3 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα νιόκι για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σερβίρουμε στα πιάτα πρώτα τα νιόκι, πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και από πάνω βάζουμε τον κόκορα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.