ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκ.)

Για τη ζύµη

100 γρ. βούτυρο κρύο

70 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αµύγδαλα, τριµµένα σε σκόνη

½ κ.γ. αλάτι

έ.π. ελαιόλαδο και αλεύρι για το άλειµµα και το πασπάλισµα της ταρτιέρας

Για τη γέμιση

200 γρ. καρύδια, ολόκληρα, καθαρισμένα

3 αβγά

150 ml σιρόπι σφενδάμνου

115 γρ. ζάχαρη

30 γρ. βούτυρο, λιωμένο

30 ml μπράντι

ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάµε στο µίξερ, µε το σύρµα, το βούτυρο µε τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το αβγό και συνεχίζουµε το χτύπηµα για άλλα 2 λεπτά. Αλλάζουµε το σύρµα µε τον γάντζο, ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάµε ώσπου να έχουµε µια εύπλαστη ζύµη. Σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και την αφήνουµε να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά στο ψυγείο.

Τοποθετούµε τη ζύµη ανάµεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλα και την ανοίγουµε µε τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύµης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), µέχρι να σχηµατιστεί ένα στρογγυλό, οµοιόµορφο φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. (η διάµετρός του θα πρέπει να είναι µεγαλύτερη από της ταρτιέρας).

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουµε και αλευρώνουµε την ταρτιέρα, στρώνουµε τη ζύµη ώστε να καλύψει το κάτω µέρος, και τα τοιχώµατα της ταρτιέρας και κόβουµε όση περισσεύει. Καλύπτουµε την επιφάνειά της µε λαδόκολλα και σκορπίζουµε φασόλια, ώστε να µη φουσκώσει στο ψήσιµο. Ψήνουµε για 15 λεπτά. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε τα φασόλια και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουµε από τον φούρνο και αφήνουµε την τάρτα να κρυώσει.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τα καρύδια στη ζύμη της τάρτας. Σε μια μπασίνα ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά τα αβγά, το σιρόπι σφενδάμνου, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το μπράντι. Στρώνουμε το μείγμα επάνω στη ζύμη και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να σφίξει η γέμιση, για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.