ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 κ.σ. βούτυρο

50 ml χυμό λεμονιού

20 γρ. ζάχαρη

500 γρ. μήλα Ζαγοράς Πηλίου, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 κ.σ. λευκό ξίδι

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

4 χοιρινές κοτολέτες, χωρίς το κόκαλο

½ ματσάκι θυμάρι, ψιλοκομμένο, και λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα

200 ml λευκό γλυκό κρασί Σάμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Σοτάρουμε στο μείγμα αυτό τα μήλα έως ότου μελώσουν. Ρίχνουμε ½ φλ. νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου γίνουν πουρές. Αν δεν πολτοποιηθούν εντελώς, χρησιμοποιούμε και το ραβδομπλέντερ. Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το λευκό ξίδι, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις κοτολέτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ώσπου να ψηθεί το κρέας, για ακόμη 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε τις κοτολέτες από το τηγάνι, προσθέτουμε το γλυκό κρασί και μαγειρεύουμε έως ότου δέσει η σάλτσα.

Σε μια πιατέλα απλώνουμε τον πουρέ μήλου και από πάνω αραδιάζουμε τις κοτολέτες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.