Μουλιάζω 300 γρ. κριθάρι αποφλοιωμένο σε κρύο νερό για 4-5 ώρες. Πλένω 300 γρ. μαύρες φακές και τις ζεματίζω σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό. Τις ρίχνω σε ένα σουρωτήρι με πάγο, ώστε να κρυώσουν και να στραγγίξουν. Τις βάζω σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και φέρνω σε βρασμό. Αποσύρω από τη φωτιά όσο είναι ακόμη λίγο «τραγανές». Τις σουρώνω και κρατάω στην άκρη το νερό στο οποίο έβρασαν. {{{ moto }}}

Ψιλοκόβω 1 κρεμμύδι, ½ πράσο, 10 ασπρομανίταρα και 5 σκελίδες σκόρδο. Τα σοτάρω σε κατσαρόλα με 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτω το κριθάρι σουρωμένο. Συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη και σβήνω με 1 ποτήρι κρασί, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα.

Προσθέτω σιγά σιγά 3 ποτήρια ζωμό κότας (σπιτικό ή ψυγείου) και 2 ποτήρια από τον ζωμό όπου έβρασαν οι φακές και χαμηλώνω τη φωτιά. Μαγειρεύω μέχρι να βράσει καλά το κριθάρι, δοκιμάζω και, αν χρειαστεί, συμπληρώνω με υγρά.

Οταν το κριθάρι μαγειρευτεί, ρίχνω μέσα τις φακές. Δοκιμάζω το αλατοπίπερο και τελειώνω το κριθαρότο με 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, κρύο, και 150 γρ. φέτα, τριμμένη. Ανακατεύω καλά και σερβίρω σε πιάτα ή σε πιατέλα.

Σε άλλη κατσαρόλα, βράζω νερό και ζεματίζω 300 γρ. φύλλα σπανακιού. Τα βγάζω αμέσως, τα στραγγίζω και τα μοιράζω επάνω από το κριθαρότο στα πιάτα.

Σε τηγάνι με 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνω 300 γρ. μανιτάρια enoki ψιλοκομμένα και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά μαζί με 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες. Σερβίρω τα μανιτάρια αμέσως επάνω από το σπανάκι (υλικά για 6 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.