ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)

Για την πάστα κάρι μανζού (πωλείται και σε παντοπωλεία με έθνικ προϊόντα)

2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

1 κ.γ. κουρκουμά

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο {{{ moto }}}

2 κ.γ. πελτέ ντομάτας

1/4 κ.γ. τσίλι, σε σκόνη

2 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. γκαράμ μασάλα (σε παντοπωλεία με έθνικ προϊόντα)*

Για το κοτόπουλο

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 πράσινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη

1 πράσινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι, σε λεπτά μισοφέγγαρα

2 σκελίδες σκόρδο

1 ρίζα φινόκιο, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

500 γρ. στήθος κοτόπουλου, σε μπαστουνάκια

1 κομμάτι από τη ρίζα του τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο

1 φλ. ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε την πάστα κάρι μανζού ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά (αν πάρουμε έτοιμη, θα χρειαστούμε 30 ml). Από αυτήν θα χρειαστούμε μόλις 4 κουταλάκια του γλυκού. Την υπόλοιπη μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε αεροστεγή συσκευασία και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για δέκα ημέρες.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε όλες τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και 4 κ.γ. πάστα κάρι μανζού, αλατίζουμε και ανακατεύουμε για ακόμη 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση. Ρίχνουμε το τζίντζερ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να ψηθεί το κοτόπουλο.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο ιδανικά με ένα αχνιστό ρύζι μπασμάτι.

* Πώς φτιάχνουμε γκαράμ μασάλα στο σπίτι: σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 3 ξυλάκια κανέλας, 8 δαφνόφυλλα και 5 περικάρπια μαύρου καρδάμωμου και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε 15 περικάρπια πράσινου καρδάμωμου, 2 κ.σ. κύμινο σε κόκκους, 2 κ.σ. κόλιαντρο σε κόκκους, 1 κ.γ. γαρίφαλο και 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι και συνεχίζουμε για 1 λεπτό. Βγάζουμε το μείγμα σε ένα πιάτο ώσπου να κρυώσει. Το χτυπάμε στο γουδί. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγή συσκευασία για έξι μήνες.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.