ΥΛΙΚΑ (για 6-7 ποτήρια)

Για τα τραγανά στικ μανταρινιού

2-3 μανταρίνια

300 ml νερό

400 γρ. ζάχαρη και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα των στικ

Για τη μους

350 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

300 γρ. πικρή σοκολάτα, 55%-60% κακάο

100 ml φρέσκο γάλα

50 ml χυμό μανταρινιού

2 κ.γ. μέλι

ξύσμα από 1 μανταρίνι

EKTEΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα μανταρίνια, ώστε να μείνει η φλούδα τους όσο το δυνατόν ακέραιη. Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες (σαν ίνες). Τις ξεπικρίζουμε βράζοντάς τες σε νερό 3 φορές (αλλάζοντας δηλαδή το νερό 3 φορές και ξεκινώντας με κρύο κάθε φορά).

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό. Αμέσως, προσθέτουμε τις λωρίδες στο σιρόπι και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Καλύπτουμε την επιφάνεια ενός ταψιού με ζάχαρη και σκορπίζουμε επάνω τις λωρίδες του μανταρινιού, ώστε να καλυφθούν. Τις βγάζουμε και τις αραδιάζουμε σε μια λαδόκολλα επάνω στον πάγκο εργασίας. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν για 1 βράδυ ξεσκέπαστες, σε κάποιο ζεστό σημείο αν είναι δυνατόν.

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί (όχι σφιχτή) και τη βάζουμε στο ψυγείο. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την τοποθετούμε σε πυρίμαχο μπολ. Βάζουμε το γάλα, τον χυμό, το μέλι και το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε. Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε τη σοκολάτα. Περιμένουμε για λίγο, κουνώντας το μπολ, ώστε να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας, όχι χτυπώντας, με το σύρμα. Αν δεν λιώσει όλη η σοκολάτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.

Προσθέτουμε τη σαντιγί σε 3 δόσεις, ομογενοποιώντας κάθε φορά με μια μαρίζ. Αδειάζουμε σε ποτήρια και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν για περίπου 2 ώρες. Προτού σερβίρουμε, γαρνίρουμε με τα τραγανά στικ μανταρινιού.