ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο 1.200 γρ., καθαρισμένο και πλυμένο

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

4 μεγάλες φέτες παστουρμά

1.500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

αλάτι, πιπέρι

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια

1 κουτάκι μπίρα

ρίγανη, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο κέντρο ενός κλασικού ταψιού φούρνου βάζουμε το κοτόπουλο. Ανασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα του στήθους και τοποθετούμε από κάτω από 1 κουταλιά βούτυρο και από 2 φέτες παστουρμά στην κάθε πλευρά του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα. Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε την μπίρα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.

Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.