ΥΛΙΚΑ (για 2 ταρτιέρες διαμέτρου 22 εκ.)

Για τη ζύμη

2 μικρά αβγά

250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θ.δ.

160 γρ. ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 2 λάιμ

1 βανιλίνη

520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα

120 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ

100 ml νερό

ξύσμα από 3 λάιμ και λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση

2 κ.γ. αποξηραμένη λουίζα

10-15 μεγάλα φύλλα δυόσμου και λίγα επιπλέον για τη διακόσμηση

4 αβγά

220 γρ. ζάχαρη

320 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, σε θ.δ.,
κομμένο σε κύβους

EKTEΛΕΣΗ

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάμε τα αβγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανιλίνη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Βάζουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τυλίγουμε, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό τουβλάκι. Την αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για 1-2 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας. Με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα, καλύπτουμε την επιφάνειά της με μια λαδόκολλα και σκορπίζουμε μερικά ρεβίθια (ή φασόλια ή ρύζι). Την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια ώστε να πάρει χρώμα η βάση. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει (φτάνει στους 82°C αν έχουμε θερμόμετρο), απομακρύνουμε από τη φωτιά χωρίς να σταματήσουμε όμως το ανακάτεμα. Σουρώνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο. Ομογενοποιούμε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα στην επιφάνεια της ζύμης και γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα λάιμ και φυλλαράκια δυόσμου.

Εναλλακτικά: Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της. Τη βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ και – ξεκινώντας από την περιφέρεια και καταλήγοντας στο κέντρο της τάρτας – σχηματίζουμε κώνους τον έναν δίπλα στον άλλο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.