ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τη σάλτσα καραμέλας

160 γρ. ζάχαρη

50 ml σιρόπι γλυκόζης

30 ml νερό

200 ml κρέμα γάλακτος

90 γρ. βούτυρο

1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους

2 γρ. αλάτι

Για τα μήλα

420 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια

100 γρ. ζάχαρη

1-2 σπόρους βανίλιας

1 γρ. αλάτι

30 γρ. βούτυρο

70 ml νερό

Για το κραμπλ

175 γρ. βούτυρο

225 γρ. αλεύρι σκληρό

50 γρ. ζάχαρη

5 γρ. κανέλα, σε σκόνη

2 γρ. αλάτι

75 γρ. παξιμάδι, τριμμένο

παγωτό βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάλτσα καραμέλας: Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να καραμελώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή, διότι θα αφρίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε ξανά το σκεύος στην εστία. Ανακατεύουμε απαλά, ώσπου να λιώσουν όλα τα κομμάτια της καραμέλας. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι, μαγειρεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Μήλα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα των μήλων μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε τα φρούτα μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στρώνουμε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Κραμπλ: Ομογενοποιούμε στο multi το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το παξιμάδι. Μοιράζουμε το «μπισκότο» επάνω από τα μήλα και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό.

Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια της αρεσκείας μας και περιχύνοντας με τη σάλτσα καραμέλας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.