ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Για το χταπόδι

500 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο*

2 κ.σ. ξίδι

100 ml ξίδι μπαλσάμικο, λευκό

250 ml χυμό πορτοκαλιού

5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1 κ.γ. μαραθόσπορο, σπασμένο

Για το τελείωμα του πιάτου

80 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο

100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. κάππαρη

8-10 ελιές, κομμένες σε λεπτές φέτες

ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκο-τριμμένο πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, βάζουμε το ξίδι και το χταπόδι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, το τσιμπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε φέτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξίδι μπαλσάμικο, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον μαραθόσπορο. Βυθίζουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί για 4 ώρες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μάραθο, το φινόκιο, την κάππαρη, τις ελιές, τα ραπανάκια, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Αδειάζουμε το χταπόδι σε μια πιατέλα μαζί με τη μαρινάδα και προσθέτουμε από επάνω τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειάζεται, αλατο-πιπερώνουμε και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.