ΥΛΙΚΑ (για 12-15 κρέπες)

Για τις κρέπες

1 λίτρο γάλα

6 αβγά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

3 γρ. φυσική βανίλια, σε σκόνη ή 1 βανιλίνη

80 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.

Για το βούτυρο πορτοκαλιού

100 γρ. βούτυρο

50 γρ. ζάχαρη

ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

Για το τελείωμα

½ φλ. καστανή ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

200 ml χυμό πορτοκαλιού

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

EKTEΛΕΣΗ

Κρέπες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί δημιουργώντας έναν παχύρρευστο χυλό. Σουρώνουμε και αφήνουμε 20 λεπτά να σταθεί. Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει στη φωτιά βάζουμε μία κουταλιά από τον χυλό και με γρήγορες, κυκλικές κινήσεις τον απλώνουμε παντού. Αφού ψηθεί από τη μία μεριά τον γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη. Αφαιρούμε από το τηγάνι και συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο χυλό. Αφήνουμε τις κρέπες στην άκρη.

Βούτυρο: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Προσθέτουμε τον χυμό και το λικέρ και χτυπάμε λίγο ακόμη. Αποσύρουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.

Τελείωμα: Σε τηγάνι που έχουμε ζεστάνει στη φωτιά βάζουμε μια λεπτή στρώση ζάχαρης και αφήνουμε να καραμελώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό και το μισό μείγμα βουτύρου. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσουν. Ρίχνουμε το λικέρ, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περνάμε τις κρέπες από το σιρόπι για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, διπλώνουμε και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.