Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες. Προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, δυναμώνουν την εντερική χλωρίδα και προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζονται στο σχολείο. Προτιμήστε τις ελληνικές σταφίδες, που είναι υψηλής ποιότητας. Τα σταφιδόψωμα αυτά είναι συνταγή της μητέρας μου.

Διαλύω 15 γρ. νωπή μαγιά μέσα σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι. Τη σκεπάζω και την αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.

Σε ένα μπολ χτυπάω 4 αβγά. Σε μια λεκάνη βάζω 700 γρ. αλεύρι, 1 κ.γ. αλάτι και 80 γρ. ξανθές σταφίδες. Ανοίγω μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνω μέσα τη διαλυμένη μαγιά, 170 ml έ.π. ελαιόλαδο, 5 κ.σ. ζάχαρη, 120 ml γάλα, 1 κ.γ. γλυκάνισο, κοπανισμένο στο γουδί και το
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο. Ανακατεύω πρώτα με τα δάχτυλα τα υγρά υλικά και έπειτα ενσωματώνω λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνω καλά, μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει σε θ.δ. για λίγες ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κόβω τη ζύμη σε κομμάτια, στο μέγεθος ενός μικρού λεμονιού, τα πλάθω σε μπάλες και τα τοποθετώ σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Τα αφήνω να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά και τα ψήνω στον φούρνο, στους 150°C, για 35-45 λεπτά (υλικά για περίπου 15 ψωμάκια).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.