ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

500 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου, ή νερό

250 γρ. πολέντα (χονδρό σιμιγδάλι καλαμποκιού, στα σουπερμάρκετ)

60 γρ. μασκαρπόνε, τριμμένο

80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

40 γρ. βούτυρο, σε κύβους

8 κόκκινα σύκα, κομμένα στη μέση

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ζάχαρη

4 χοιρινές κοτολέτες

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με 500 ml ζωμό ή νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε την πολέντα και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για 10-12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε το μασκαρπόνε, την παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί πουρές.

Ραντίζουμε τα σύκα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε τις χοιρινές κοτολέτες και τις σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Συνοδεύουμε το κρέας με τον πουρέ και γαρνίρουμε με τα σύκα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.