Για τη ζύμη

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ φλ. φρέσκο γάλα

3 αβγά

50 ml σπορέλαιο

1 κ.γ. αλάτι

βούτυρο, για το τηγάνι και την επάλειψη του πυρέξ

Για τη γέμιση

λίγο έ.π. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και χονδροκομμένο

αλάτι, πιπέρι

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί γκούντα ή ένταμ, τριμμένο

Για το τελείωμα

250 ml κρέμα γάλακτος

2 αβγά

100 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα, τα αβγά, το σπορέλαιο και το αλάτι, τα χτυπάμε και αφήνουμε το μείγμα για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Σε αντικολ-λητικό τηγάνι ρίχνουμε ½ κ.γ. βούτυρο να κάψει. Γεμίζουμε τα 2/3 ενός φλιτζανιού του καφέ με το μείγμα για τις κρέπες και το ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανασηκώνουμε το τηγάνι με κυκλικές κινήσεις, ώστε το μείγμα να καλύψει όλη την επιφάνεια και να ψηθεί. Με μια σπάτουλα ανασηκώνουμε τη μία άκρη της κρέπας και τη γυρίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα από την άλλη. Επαναλαμ-βάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Τοποθετούμε τις κρέπες τη μία επάνω στην άλλη και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε κάθε κρέπα απλώνουμε κατά μήκος από 1 κ.σ. γέμιση σπανάκι και 1 κ.σ. τυρί και τυλίγουμε σφιχτά. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και αραδιάζουμε τις κρέπες με την ένωση προς τα κάτω.

Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αβγά και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τις κρέπες. Σκορπίζουμε τα κυβάκια του βουτύρου και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.