ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο, σε 4 χονδρές φέτες

2 κ.σ. αλεύρι

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο

2 καρότα, ψιλοκομμένα

100 ml λευκό ξηρό κρασί

800 γρ. φασολάκια, μπαρμπούνια

3 ντομάτες, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό

500 ml ζωμό κρέατος, σπιτικό ή ψυγείου

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με χονδρό πάτο (πλασοτέ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος για λίγα λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη μία σκελίδα σκόρδο, το σέλερι και τα καρότα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασολάκια, τις ντομάτες, τον πελτέ, τον ζωμό και το θυμάρι. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο, και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο. Σερβίρουμε το κρέας μαζί με τα φασολάκια, πασπαλίζοντας με το μείγμα του μαϊντανού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.