από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Καλαμαράκια γεμιστά, σε σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι

Η γέμιση των θαλασσινών γίνεται με τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας και με χόντρο (πλιγούρι), που μπορεί να αντικατασταθεί με σπασμένο κρητικό ντάκο
Καλαμαράκια γεμιστά, σε σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οταν βρέθηκα στην Καλιφόρνια για να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα στη σχολή CIA (Culinary Institute of America), είδα μια καταπληκτική ιδέα από έναν πέρση συνάδελφο: είχε γεμίσει τα καλαμαράκια του με ταμπουλέ, τα είχε ψήσει στη σχάρα, και τα σέρβιρε επάνω σε σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι και πράσινο κουλί από ξινήθρα. Ας αφήσουμε το κουλί ξινήθρας που θα ήταν ίσως δύσκολο να βρείτε εδώ, αν και ο φίλος μου ο Καραλάκης την καλλιεργεί στην Ιεράπετρα.Για όποιον βρει ξινήθρα, ας τη ζεματίσει μαζί με σπανάκι, έπειτα ας τα κρυώσει, ας τα περάσει από το μπλέντερ και ας τα σουρώσει. Το ζουμί αυτό θα δώσει χρώμα και ξινή νότα στο πιάτο.

Κάνω μιαν αλλιώτικη «χωριάτικη σαλάτα» βάζοντας 250 γρ. χόντρο, ωμό, σε μια μπασίνα. Κόβω από πάνω σε πολύ μικρούς κύβους 2 ντομάτες και ½ αγγούρι και ψιλοκόβω 10 ελιές, 20 καππαρόκουμπα και 6-8 κορφάδες κρίταμο τουρσί. Αλατίζω, προσθέτω λίγο έ.π. ελαιόλαδο και αφήνω την ντομάτα να βγάλει τα υγρά της – αν δεν βγάλει αρκετά, τρίβω 1 επιπλέον ντομάτα και τη ρίχνω και αυτή.

Προσθέτω 150 γρ. ξινομυζήθρα και αφήνω για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει ο χόντρος.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζω 1 κιλό καλαμάρια μεσαίου μεγέθους. Αφαιρώ πρώτα το κεφάλι, τραβώντας το με ένα κοφτερό μαχαίρι. Πιθανότατα έτσι θα συμπαρασυρθούν και τα εντόσθιά του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η σακούλα με το μελάνι. Στη συνέχεια, αφαιρώ το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το καλαμάρι. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, γεμίζω με το μείγμα του χόντρου τα καλαμάρια.

Αραιώνω 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με λίγο ζεστό νερό ή σπιτικό ζωμό από κοτόπουλο, τόσο όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτω 2 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό από 1 λεμόνι και ανακατεύω. Δοκιμάζω και διορθώνω.

Ψήνω στα κάρβουνα ή σε μια σχάρα για μερικά λεπτά τα καλαμαράκια. Απλώνω σε ένα πιάτο μια ελαφριά στρώση σάλτσας και επάνω τοποθετώ τα καλαμαράκια. Βάζω ένα πιρούνι μέσα στο βάζο με το θυμαρίσιο μέλι, το σηκώνω και αφήνω το μέλι να στάξει μέσα στο βάζο. Μόλις η γραμμή της ροής γίνει πολύ λεπτή, ραντίζω με το μέλι το πιάτο, ώστε να σχηματιστούν 3 λεπτές γραμμές στο καλαμάρι και στη σάλτσα του (υλικά για 4 άτομα).


Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμαράκια στιφάδο 
Τηγανητά καλαμαράκια με διαφορετικές επικαλύψεις 
Γεμιστά καλαμαράκια 
Τηγανητά καλαμαράκια σε χυλό μπίρας με πάπρικα 
Πικάντικα καλαμαράκια 
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.