Με έμπνευση τις τηγανητές πατάτες που μέσα σε μια σάλτσα στιφάδου αλλού μουλιάζουν και αλλού μένουν τραγανές, σκέφτηκα από το ίδιο ζυμάρι να φτιάξω μακαρούνες και αλμυρές τηγανητές δίπλες σε ακανόνιστα σχήματα. Το ζυμάρι αυτό, πέφτοντας μέσα στη σάλτσα των μακαρονιών, κάνει μια νόστιμη αντίθεση.

Φτιάχνω μια ζύμη, ανακατεύοντας ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 5 αβγά και λίγο αλάτι και την αφήνω για 1 ώρα, ώστε να «ξεκουραστεί». Με τη βοήθεια ενός πλάστη, την ανοίγω σε πολύ λεπτό φύλλο και κόβω το μεγαλύτερο μέρος σε καρέ των 5-6 εκ. Τυλίγω ένα ένα τα ζυμαράκια γύρω από ένα ξυλάκι για σουβλάκι ώστε να σχηματιστούν μικρά μακαρόνια και στη συνέχεια τραβάω το ξυλάκι. Το υπόλοιπο κομμάτι του φύλλου το κόβω σε ακανόνιστα μικρά σχήματα που τα τηγανίζω στη φριτέζα.

Ετοιμάζω μια σάλτσα σοτάροντας σε ένα τηγάνι, σε λίγο έ.π. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες και 250 γρ. κρητικό απάκι σε μικρά κομμάτια, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια. Προσθέτω 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες και, αν έχω στο ψυγείο, 1 ποτήρι σάλτσα από ψητό κρέας κατσαρόλας – αν δεν έχω, συνεχίζω χωρίς αυτήν. Αφήνω να σιγοβράσει για 5 λεπτά μέχρι να δέσει.

Ρίχνω μέσα τις μακαρούνες να βράσουν για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο χλιαρό νερό. Στο τέλος, ρίχνω και 2-3 κ.σ. στάκα, αλατοπιπερώνω και δοκιμάζω.

Σερβίρω τις μακαρούνες ραντίζοντας με λίγο λάδι αρωματισμένο με καυτερή πιπεριά και σκορπώντας 1 χούφτα από τα τηγανητά ζυμαρικά που έφτιαξα. Προαιρετικά, πασπαλίζω με 100 γρ. ξηρό ανθότυρο, τριμμένο (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.