ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε ροδέλες

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και αρκετό επιπλέον για το τηγάνισμα

6 κρεμμύδια, σε φέτες

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φύλλα δάφνης

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι

6-8 κόκκους μαύρου πιπεριού

2 κόκκους μπαχαριού

4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, σε κυβάκια και 1 επιπλέον, σε ροδέλες, για το τελείωμα

1 πρέζα ζάχαρη

1 κλαδάκι ρίγανη, ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό βυθίζουμε τις μελιτζάνες για 30 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα 3/4 του μαϊντανού, το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι τα κρεμμύδια να μελώσουν και να βγάλουν τη γλύκα τους. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες από το νερό και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει τις τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και με ένα κουτάλι τις πιέζουμε ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή λακκούβα. Αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών και τις γαρνίρουμε με τις ροδέλες της ντομάτας. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τη ρίγανη και ψήνουμε για 45-60 λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.