Τα φρούτα και τα λαχανικά για κονσέρβες πρέπει να είναι φρέσκα και σε καλή κατάσταση. Ετσι, όταν τα βρίσκω σε λαϊκές ή – καλύτερα – στον παραγωγό, αγοράζω µεγάλη ποσότητα.

Πλένω 600 γρ. µελιτζάνες και τις κόβω κατά µήκος σε λεπτές φέτες. Τις αφήνω για 1 ώρα σε αλατισµένο νερό, τις στραγγίζω, τις σκουπίζω και έπειτα τις ψήνω στη σχάρα για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά. Χτυπάω στο γουδί 80 γρ. καρυδόψιχα και αµέσως µετά, χωριστά, 5 σκελίδες σκόρδου.

Ετοιµάζω µια σκορδαλιά µε 2 πατάτες βρασµένες που τις χτυπάω στο µπλέντερ µαζί µε το σκόρδο και τα καρύδια, 200 γρ. λιαστές ντοµάτες, ψιλοκοµµένες, λίγο µαϊντανό, λίγο δυόσµο, λίγη φρέσκια λουίζα (όλα τα αρωµατικά ψιλοκοµµένα) µέχρι να γίνει µια αλοιφή.

Απλώνω τις φέτες µελιτζάνας και στην άκρη τους βάζω µια κουταλιά από τη γέµιση. Τυλίγω σε ρολάκια και τα δένω µε ζεµατισµένα κλαδάκια σέλινου.

Βάζω τα ρολάκια σε αποστειρωµένα βάζα* µε µπαχάρι, κόκκους πιπεριού και 1-2 δαφνόφυλλα. Τα γεµίζω ως επάνω µε έ.π. ελαιόλαδο και τα διατηρώ σε δροσερό µέρος.

* Αποστείρωση βάζων: Πλένουµε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια µε ζεστό νερό, τα τοποθετούµε όλα ανάποδα σε ταψί στρωµένο µε µια πετσέτα και τα αφήνουµε στον φούρνο στους 100°C, µέχρι να στεγνώσουν.