ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1.200 γρ. µοσχάρι (ελιά), κοµµένο σε µεγάλα κοµµάτια

αλάτι

120 ml έ.π. ελαιόλαδο

350 γρ. κρεµµύδια, σε µεγάλα καρέ

250 γρ. καρότα, σε µεγάλα καρέ

150 γρ. σέλερι, σε µεγάλα καρέ

50 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες

30 ml πελτές ντοµάτας

100 ml κόκκινο κρασί

250 ml σάλτσα ντοµάτας (σπιτική ή έτοιµη)

600 ml ζωµός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου) ή νερό

1 φύλλο δάφνης

10 γρ. θυµάρι

200 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγµένος

60 γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατίζουµε τα κοµµάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουµε τη µισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουµε το κρέας, µέχρι να πάρει καλό χρώµα. Το βγάζουµε από την κατσαρόλα και το κρατάµε στην άκρη. Πετάµε τα λίπη από την κατσαρόλα.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα κρεµµύδια µε το καρότο, µέχρι να αποκτήσουν έντονο χρώµα. Προσθέτουµε το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρουµε, ανακατεύοντας συνεχώς, µέχρι να µυρίσει έντονα το σκόρδο. Προσθέτουµε τον πελτέ ντοµάτας και συνεχίζουµε για 2 λεπτά ακόµη. Σβήνουµε µε το κρασί, φέρνουµε σε βρασµό και µαγειρεύουµε σε χαµηλή θερµοκρασία, ώστε να εξατµιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουµε τη σάλτσα ντοµάτας και τον ζωµό, φέρνουµε σε βρασµό και προσθέτουµε το κρέας. Οταν πάρουν βράση µαζί µε το κρέας, χαµηλώνουµε τη φωτιά. Προσθέτουµε τα µυρωδικά και µαγειρεύουµε, µε σκεπασµένη κατσαρόλα, µέχρι να µαλακώσει το κρέας.

Προσθέτουµε τον αρακά και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά ακόµη. Σουρώνουµε τον ζωµό και κρατάµε στην άκρη το κρέας και τα λαχανικά.

Ρίχνουμε τον ζωµό σε άλλη κατσαρόλα και µαγειρεύουµε µέχρι να συµπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια του µαγειρέµατος). Στη συνέχεια προσθέτουµε το κρέας, τα λαχανικά και το βούτυρο και µαγειρεύουµε µέχρι να γλασάρει. Δοκιµάζουµε και αλατίζουµε αν χρειάζεται.