ΥΛΙΚΑ (γα4 άτομα)

1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο*

30 ml λευκό ξίδι, μπαλσάμικο

95 ml έ.π. ελαιόλαδο

500 γρ. στριφτάδια (ή άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά)

αλάτι

50 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε κυβάκια

50 γρ. κίτρινες πιπεριές, σε κυβάκια

25 γρ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο

30 γρ. κάππαρη

50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει στον βαθμό της αρεσκείας μας (για περίπου 40 λεπτά). Το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μπαλσάμικο με 30 ml ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το χταπόδι να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα στριφτάδια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ώσπου να γίνουν al dente. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μια γαβάθα αναμειγνύουμε τα ζυμαρικά και το χταπόδι με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπε-ρώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών. Βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα) και ξεπλένουμε καλά.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.