ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

600 γρ. µοσχαρίσιο κιµά

1/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

3 ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες, ή 400 γρ. ντοµατάκια κονκασέ

½ κ.σ. πελτέ ντοµάτας
1 κ.κ. ζάχαρη (προαιρετικά)

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισµένες

½ κ.κ. µπαχάρι

½ κ.κ. µοσχοκάρυδο, σε σκόνη

½ κ.κ. κανέλα, σε σκόνη, ή 1 ξυλάκι κανέλας

αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

100 γρ. βούτυρο ή µαργαρίνη

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
2 αβγά, χτυπηµένα

πιπέρι και µοσχοκάρυδο, φρεσκοτριµµένα

1 φλ. κεφαλογραβιέρα Αµφιλοχίας, τριµµένη, και 2 φλ. για την επιφάνεια

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

1 πακέτο χονδρά µακαρόνια για παστίτσιο, Νο 3

1 αβγό και 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπηµένα

2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κιμάς: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο, σοτάρουµε το κρεµµύδι µέχρι να ξανθύνει και προσθέτουµε τον κιµά, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα για να µη σβολιάσει. Οταν ο κιµάς αλλάξει χρώµα προσθέτουµε την ντοµάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη (προαιρετικά), τις σκελίδες του σκόρδου, τα µπαχαρικά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και αφήνουµε τον κιµά να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο χλιαρό νερό, όµως στο τέλος η σάλτσα του κιµά θα πρέπει να µην έχει πολλά υγρά. Αποσύρουµε από τη φωτιά τη σάλτσα, αφαιρούµε το σκόρδο και την κανέλα και αφήνουµε στην άκρη.

Μπεσαµέλ: Τοποθετούµε µια κατσαρόλα σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά και λιώνουµε το βούτυρο ή τη µαργαρίνη. Προσθέτουµε το αλεύρι και ανακατεύουµε γρήγορα για να διαλυθεί και να µη σβολιάσει. Ρίχνουµε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουµε τα αβγά και συνεχίζουµε το ανακάτεµα. Ρίχνουµε το τυρί και οµογενοποιούµε το µείγµα ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουµε το µοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουµε. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε µια νοτισµένη πετσέτα για να µην κάνει κρούστα η µπεσαµέλ.

Μακαρόνια: Ετοιµάζουµε τα µακαρόνια al dente, σύµφωνα µε τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουµε, τα ξαναρίχνουµε στην κατσαρόλα, τα περιχύνουµε µε τα αβγά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουµε καλά.

Σύνθεση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουµε τα µισά µακαρόνια στο ταψί και τα πασπαλίζουµε µε το 1/3 του τυριού. Απλώνουµε οµοιόµορφα τον κιµά, πασπαλίζουµε µε το 1/3 του τυριού και στρώνουµε τα υπόλοιπα µακαρόνια. Τέλος, σκεπάζουµε οµοιόµορφα µε την µπεσαµέλ και πασπαλίζουµε την επιφάνεια µε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουµε για 45-60 λεπτά, ώσπου να ψηθεί η µπεσαµέλ και να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώµα. Βγάζουµε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουµε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουµε.

ΤΙP: Για να αφρατέψει ο κιμάς, τον ζυμώνουμε ελαφρώς με λίγο ζεστό νερό και 1 κ.κ. ξίδι πριν από το σοτάρισμα. Για πιο πικάντικη γεύση, αντικαθιστούμε ένα μέρος του κιμά με γέμιση από χωριάτικο λουκάνικο. Προτού προσθέσουμε την ντομάτα στη σάλτσα του κιμά, μπορούμε να τη σβήσουμε με ½ φλ. κρασί.


Η παρουσίαση δημοσιεύτηκε στο τεύχος 87 του περιοδικού ΒΗΜΑ GOURMET.