ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4 μεγάλα καλαμάρια (200-250 γρ. το καθένα), καθαρισμένα και πλυμένα

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια

½ φλ. ρύζι καρολίνα

½ ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες

½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο

1 ποτήρι νερό

αλάτι και πιπέρι

1 κ.σ. πελτέ, διαλυμένο σε ½ φλ. λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρατάμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια των καλαμαριών και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ώσπου να μαλακώσει. Ρίχνουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια να σοταριστούν και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και την ντομάτα. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ρύζι, τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια, τον δυόσμο, το ξύσμα και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τα καλαμάρια και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τον διαλυμένο στο κρασί πελτέ. Αν θέλουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το φαγητό με λαδόκολλα και την τυλίγουμε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου για να τη σταθεροποιήσουμε. Ψήνουμε για 10 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.