Καθαρίζω* 8 γαρίδες Νο 3 (ή περισσότερες αν είναι μικρότερες). Σε μια κατσαρόλα με 4 ποτήρια νερό, σε μέτρια φωτιά, βράζω τα κελύφη τους για να φτιάξω έναν ζωμό. Σουρώνω και ξαναρίχνω τον ζωμό στην κατσαρόλα. Προσθέτω 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα και τα αφήνω να βράσουν, ώστε να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Τα σουρώνω, τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν και κρατάω τον ζωμό.

Ψιλοκόβω ½ ματσάκι μαϊντανό, 1 ντομάτα, 1 κρεμμύδι και 3-4 κλαδάκια φρέσκια μαντζουράνα και τα αναμειγνύω με τα φασόλια. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και τον χυμό ½ λεμονιού. Διορθώνω το αλατοπίπερο.

Στην κατσαρόλα με τον ζωμό που έχω κρατήσει, σε μέτρια φωτιά, βράζω τις γαρίδες για 3-4 λεπτά. Τις σουρώνω, τις προσθέτω στη σαλάτα και ανακατεύω απαλά.

Σε ένα τηγάνι σε 3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο τηγανίζω 5-6 κλαδάκια σέλινο και γαρνίρω με αυτά τη σαλάτα (υλικά για 4 άτομα).

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Αφαιρούμε το κεφάλι, το κέλυφος και την ουρά. Με ένα μυτερό μαχαίρι, κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.