από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Τάρτα µε σύκα και κρέµα αµυγδάλου

Η βάση της τάρτας και η κρέµα ταιριάζουν και µε άλλα φρούτα, όπως το αχλάδι και το βερίκοκο
Τάρτα µε σύκα και κρέµα αµυγδάλου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 27 εκ.)

Για τη ζύµη

110 γρ. βούτυρο, κρύο

90 γρ. ζάχαρη

1 αβγό 

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γρ. αµύγδαλα, τριµµένα σε σκόνη

2 γρ. αλάτι

ε.π. ελαιόλαδο και αλεύρι για το άλειµµα και το πασπάλισµα της ταρτιέρας

Για τη γέµιση

250 γρ. αµυγδαλόψιχα, τριµµένη

20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη

6 αβγά

375 γρ. φρέσκα σύκα, κοµµένα στα τέσσερα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύµη

Χτυπάµε στο µίξερ µε το σύρµα το βούτυρο µε τη ζάχαρη µέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το αβγό και συνεχίζουµε το χτύπηµα για άλλα 2 λεπτά. Αλλάζουµε το σύρµα µε τον γάντζο, ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάµε ώσπου να έχουµε µια εύπλαστη ζύµη. Σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και την αφήνουµε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά στο ψυγείο.

Τοποθετούµε τη ζύµη ανάµεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουµε µε τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύµης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), µέχρι να σχηµατιστεί ένα στρογγυλό οµοιόµορφο φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. (η διάµετρός του θα πρέπει να είναι µεγαλύτερη από την ταρτιέρα).

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουµε και αλευρώνουµε ελαφρώς την ταρτιέρα, στρώνουµε τη ζύµη ώστε να καλύψει το κάτω µέρος, αλλά και τα τοιχώµατα της ταρτιέρας και κόβουµε όση περισσεύει. Καλύπτουµε την επιφάνειά της µε λαδόκολλα και σκορπίζουµε αρκετά φασόλια, ώστε να µη φουσκώσει στο ψήσιµο. Ψήνουµε για 15 λεπτά. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε τα φασόλια και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουµε από τον φούρνο και αφήνουµε την τάρτα να κρυώσει.

Γέµιση

Σε ένα µπολ ανακατεύουµε την αµυγδαλόψιχα µε το αλεύρι. Χτυπάµε στο µίξερ µε το φτερό το βούτυρο και τη ζάχαρη µέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουµε ένα ένα τα αβγά και προσθέτουµε το αλεύρι µε την αµυγδαλόψιχα συνεχίζοντας το χτύπηµα, µέχρι να έχουµε ένα οµοιογενές µείγµα. 

Σύνθεση

Απλώνουµε οµοιόµορφα τη γέµιση στη βάση της τάρτας και καλύπτουµε την επιφάνεια τοποθετώντας τα σύκα µε την κοµµένη πλευρά προς τα πάνω. Ψήνουµε στον φούρνο στους 160°C για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρεται χλιαρή.



Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τάρτα µε κρέµα αµυγδάλου και βερίκοκα 
Τάρτα με καραμελωμένα φουντούκια 
Τάρτα µε κρέµα Bailey's και ολόκληρα κάστανα γλασέ 
Τάρτα με τυροβολιά και μαρμελάδα ντομάτας 
Ανοιξιάτικη τάρτα 
Τάρτα με τυρί μετσοβόνε, ελιές, αχλάδια και δενδρολίβανο 
Τάρτα με κρέμα λάιμ, λουίζας και δυόσμου 
Τάρτα με καρύδια και σιρόπι σφενδάμνου 
Τάρτα με καραμελωμένο γάλα και σοκολάτα 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.