ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 27 εκ.)


Για τη ζύµη

110 γρ. βούτυρο, κρύο

90 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γρ. αµύγδαλα, τριµµένα σε σκόνη

2 γρ. αλάτι

ε.π. ελαιόλαδο και αλεύρι για το άλειµµα και το πασπάλισµα της ταρτιέρας

Για τη γέµιση

250 γρ. αµυγδαλόψιχα, τριµµένη

20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη

6 αβγά

375 γρ. φρέσκα σύκα, κοµµένα στα τέσσερα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύµη

Χτυπάµε στο µίξερ µε το σύρµα το βούτυρο µε τη ζάχαρη µέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το αβγό και συνεχίζουµε το χτύπηµα για άλλα 2 λεπτά. Αλλάζουµε το σύρµα µε τον γάντζο, ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάµε ώσπου να έχουµε µια εύπλαστη ζύµη. Σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και την αφήνουµε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά στο ψυγείο.

Τοποθετούµε τη ζύµη ανάµεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουµε µε τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύµης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), µέχρι να σχηµατιστεί ένα στρογγυλό οµοιόµορφο φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. (η διάµετρός του θα πρέπει να είναι µεγαλύτερη από την ταρτιέρα).

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουµε και αλευρώνουµε ελαφρώς την ταρτιέρα, στρώνουµε τη ζύµη ώστε να καλύψει το κάτω µέρος, αλλά και τα τοιχώµατα της ταρτιέρας και κόβουµε όση περισσεύει. Καλύπτουµε την επιφάνειά της µε λαδόκολλα και σκορπίζουµε αρκετά φασόλια, ώστε να µη φουσκώσει στο ψήσιµο. Ψήνουµε για 15 λεπτά. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε τα φασόλια και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουµε από τον φούρνο και αφήνουµε την τάρτα να κρυώσει.

Γέµιση

Σε ένα µπολ ανακατεύουµε την αµυγδαλόψιχα µε το αλεύρι. Χτυπάµε στο µίξερ µε το φτερό το βούτυρο και τη ζάχαρη µέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουµε ένα ένα τα αβγά και προσθέτουµε το αλεύρι µε την αµυγδαλόψιχα συνεχίζοντας το χτύπηµα, µέχρι να έχουµε ένα οµοιογενές µείγµα.

Σύνθεση

Απλώνουµε οµοιόµορφα τη γέµιση στη βάση της τάρτας και καλύπτουµε την επιφάνεια τοποθετώντας τα σύκα µε την κοµµένη πλευρά προς τα πάνω. Ψήνουµε στον φούρνο στους 160°C για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρεται χλιαρή.