YΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

1 κιλό φρέσκα μύδια

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

150 ml ούζο

150 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια τρίβοντάς τα με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το γένι, κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση.

Σε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε πολύ ελαφρά και ρίχνουμε μέσα τα μύδια.

Δυναμώνουμε στο μέγιστο τη φωτιά και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το κρασί.

Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι. Αφήνουμε 2-3 λεπτά, ώσπου να ανοίξουν τα μύδια. Οσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Πασπαλίζουμε με τη φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.