ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα ή για1 πυρέξ 21 x 27 εκ.)

1 κιλό λευκές μελιτζάνες (διαλέγουμε τις πιο μακρόστενες)

1 κ.σ. χονδρό αλάτι

1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/4 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

300 γρ. έτοιμο πολτό ντομάτας

Για τη γέμιση

350 γρ. ανθότυρο

1/4 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1/4 φλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ανθό κάππαρης, ψιλοκομμένο (ή καππαρόφυλλα ή αγγουράκια κάππαρης)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

ξύσμα από 1 λεμόνι, λεπτοτριμμένο

1/4 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις δύο άκρες κάθε μελιτζάνας και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε με το μαντολίνο σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, με νερό που να τις σκεπάζει, προσθέτουμε το αλάτι και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις στύβουμε, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να λαδωθούν από όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε την γκριλιέρα (ηλεκτρική ή εστίας) και ψήνουμε τις φέτες της μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές. Tις κρατάμε στην άκρη σε μια πιατέλα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σκεύος επάνω στην εστία ξεσκέπαστο, μέχρι να τυλίξουμε τα ρολάκια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά με ένα πιρούνι. Στρώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας σε καθαρό πάγκο εργασίας, τη μία δίπλα στην άλλη. Βάζουμε μια κουταλιά γλυκού γέμιση στη μικρότερη πλευρά κάθε φέτας και τυλίγουμε σε ρολάκι. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Σκορπίζουμε από πάνω όση γέμιση περίσσεψε και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά προτού σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.