YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4 φιλέτα σαλαχιού, 200-250 γρ. το καθένα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη να μας φιλετάρει τα ψάρια)

αλεύρι, για το πανάρισμα

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι

χυμό από ½ λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

½ κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

½ κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

ξύσμα από 1 λάιμ, ακέρωτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατίζουμε τα φιλέτα και τα πανάρουμε σε μπόλικο αλεύρι και από τις δύο πλευρές.

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν, για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει, για περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού.

Μαγειρεύουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον βασιλικό, το σχοινόπρασο, το βούτυρο και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς, ώσπου να λιώσει το βούτυρο.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ψάρια και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.