ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

1 κιλό κατσούλες, 150 γρ. η καθεμία (ζητάμε από τον ψαρομανάβη να φιλετάρει τα ψάρια)

100 ml λευκό ξίδι

1 λίτρο έ.π. ελαιόλαδο

200 ml χυμό λεμονιού

½ κ.γ. σουμάκ

1 κ.γ. ξηρό κόλιαντρο, τριμμένο

½ κ.γ. γλυκάνισο, τριμμένο

25 γρ. αλάτι

5 γρ. πιπέρι

λίγο φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε μια μαρινάδα ανακατεύοντας καλά σε ένα μπολ το ξίδι, το ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.

Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε το 1/3 από τη μαρινάδα και αραδιάζουμε τα φιλέτα, έτσι ώστε το ένα να μη σκεπάζει το άλλο. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα και σκεπάζουμε το πυρέξ με διάφανη μεμβράνη.

Ανά 30 λεπτά και για περίπου 2 ώρες κουνάμε το ταψί απαλά. Τα ψάρια είναι έτοιμα όταν το φιλέτο από σχεδόν διάφανο γίνει άσπρο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.