ΥΛΙΚΑ (για 10 άτομα)

Για τα ρολάκια

160 ml νερό

40 γρ. ρύζι γλασέ

300 ml γάλα

80 γρ. ζάχαρη

1 λουβί βανίλια Μαδαγασκάρης, τους σπόρους

30 γρ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο κρύο γάλα

10 φύλλα κρούστας, έτοιμα

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σος

100 ml νερό

100 γρ. ζάχαρη

200 ml κόκκινο γλυκό κρασί

1 καψάκι τόνγκα

1 λουβί βανίλια Μαδαγασκάρης, τους σπόρους

500 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί το νερό. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και φέρνουμε σε βρασμό. Αμέσως προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε επάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει καλά.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κατά μήκος. Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από το ρυζόγαλο στην άκρη, κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε απαλά σχηματίζοντας μικρά ρολάκια. Βρέχουμε την άκρη ώστε να κολλήσουν και τα φυλάμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Λίγα λεπτά προτού τα βγάλουμε, βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Τηγανίζουμε τα ρολάκια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Ετοιμάζουμε τη σος, βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το κρασί και τα αρωματικά. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τις φράουλες. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τη σος κρύα σε μπολ μαζί με δύο ζεστά ρολάκια ρυζόγαλου.