ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

250 γρ. κουσκούς

50 γρ. μαύρες σταφίδες

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

250 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου

180 γρ. ντομάτα κονκασέ

10 ml χυμό λεμονιού

½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

80 γρ. αμύγδαλο, καβουρντισμένο* και χονδροκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Βάζουμε το κουσκούς και τις σταφίδες σε ένα μεταλλικό σκεύος. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό και φέρνουμε σε βρασμό.

2 Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό μέσα στο σκεύος με το κουσκούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.

3 Ανακατεύουμε το κουσκούς προσεκτικά με ένα πιρούνι για να το φρεσκάρουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το αμύγδαλο. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

* Πώς καβουρντίζουμε τους ξηρούς καρπούς: Σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ζεσταίνουμε τους ξηρούς καρπούς, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.


Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.